39 нови случая на заразени с Covid-19 са регистрирани за изминалото денонощие в Шуменска област. Хората са на възраст от 17 до 75 години, а 21 от тях са постъпили в МБАЛ-Шумен. Заради увеличения брой случаи днес заседава Областният кризисен щаб. 

"Положението е кризисно, болницата изпитва остра нужда от медицински персонал и скоро няма кой да се грижи за постъпващите там", каза областният управител Стефан Желев. 

Директорът на МАЛ-Шумен д-р Димитър Костов обясни, че с вчерашните случаи пациентите с коронавирус в лечебното заведение стават 62-ма, а капацитетът на разкритите 3 Covid сектора е 85 легла. 

"В момента сме най-затруднени откъм реаниматори, а това е основна специалност, от каквато има нужда в много отделения. Вчера на двама наши реаниматори бе потвърдена положителната проба, а днес се чака да излезе на още един, която сигурно ще е положителна. Остават ни само 6 реаниматори", каза д-р Костов. 

В болницата с коронавирус са 7 лекари, 10 медицински сестри и 8 санитари. Има заразен лекар в Комплексния онкологичен център и един в Кардиологична болница "Мадара". 

Заради липсата на медици днес Областният кризисен щаб взе решение в МБАЛ-Шумен да се командирова един лекар реаниматор от КОЦ, както и още един лекар от болница "Мадара".

На кметовете на общини пък бе разпоредено да засилят контрола по спазване на противоепидемичните мерки. Сред другите решения бяха да се преустановят масовите събития от рода на сборове и фестивали в селата, както и да се затворят пенсионерските клубове в цялата област. Читалищата ще работят, не се отменят и концертните и театралните представления. 

Според изнесената от РЗИ информация, 27 от случаите, регистрирани вчера, са в община Шумен - 11 жени на възраст от 41 г. до 70 г. и 16 мъже между 17 и 68 от град Шумен;

6 са новите заразени в община Нови пазар - 1 жена на 61 г.  и 1 мъж на 61 г. от гр. Нови пазар, 1 жена на 64 г. и 2-ма мъже на 56 г. и на 67 г. от с. Ст. Михайловски, както и 1 жена на 74 г. от с. Памукчи. 

Двама с положителни проби за коронавирус са в община Никола Козлево – 2 жени на възраст 61 г. и 66 г. от с. Вълнари.

По 1 човек е дал положителна проба за коронавирус в общините Каспичан (52-годишен мъж от с. Могила), Смядово (56-годишна жена от с. Бял бряг), Венец (мъж на 71 г. от с. Дренци), Върбица (жена на 44-години от с. Методиево). 

Вчера е регистриран с положителна проба за COVID-19 един ученик на 17 г. от ПМГ „Нанчо Попович“ в Шумен. Той не е присъствал на училище от миналата седмица и класът няма да бъде поставен под карантина.  

ШУМ.БГ