Посолството на САЩ в България съобщи, че Военновъздушните сили на страната възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ.

По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от като помощни средства за обучение и общо запознаване на българските ВВС с техниката.

Съобщението, разпространено тази вечер, е във връзка с посещението на помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Рене Кларк Купър, който днес бе българските авиационни бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и учебния полигон "Ново село".

Сделката от миналата година за осем изтребителя F-16 Блок 70 е определена като важна стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили и осигуряване на" мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион".

Посолството отбелязва, че през последните две години има над 170 съвместни инициативи, задълбочава се партньорството в отбраната, благодарение на което е осигурено обучение в САЩ за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения.

Рене Кларк Купър бе съпроводен от посланик Херо Мустафа и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Дневник