Съветът за електронни медии (СЕМ) очаква генералният директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков да преосмисли решението си за оставка. Това стана известно от съобщение на регулатора, изпратено до медиите.

Членовете му днес са се срещнали с Балтаков, като пред тях той е изложил мотивите за подадената оставка. Вчера в ефира на БНР той обяви, че е взел решението си заради възмущението от факта, че в предложения от Министерството на културата проект за промени в Закона за радио и телевизията липсват идеите на националното радио, свързани със задълженията на генералните директори и управителните съвети на двете обществени медии. Проектът, предложен за обществено обсъждане, включва основно промяна на начина на финансиране на БНТ и БНР.

От съобщението на СЕМ се разбира, че Балтаков и членовете на регулатора са се съгласили, че "медийното законодателство има необходимост от цялостна ревизия и в тази връзка ще предоставят позициите си по публикувания за обществено обсъждане проект" на Закона за радио и телевизия.

"Сформирането на множество отделни работни групи, които да работят независимо една от друга по промените в закона не доведе до удовлетворителни резултати. Приемането на нови, ясни, отговарящи на съвременните предизвикателства правила за работа и на обществените, и на търговските медии е от фундаментално значение. Те са предпоставка и гаранция за защита на правото на информация, на правото на свободно изразяване на мнение и постигане на плуралистична медийна среда", пише още в съобщението.

Проектът за промени в закона може да бъде обсъждан до 18 ноември. В писмото до СЕМ Балтаков е поискал да бъде освободен от първи ноември. Пред "Дневник" по-рано днес той заяви, че е депозирал оставката си сега, защото не вярва, че има воля за разрушаване на статуквото.

Дневник