Враждуващите сили в Либия свалят оръжията в цялата страна месеци след като нападение на Либийската национална армия срещу признатото от ООН правителство се провали и започна контраофанзива с турска подкрепа.

Решението за прекратяване на огъня, договорено в Женева след военни представители на Правителството на националното спасение и на ЛНА на бунтовническия командир Халифа Хафтар, ще бъдат последвани от политически дискусии в Тунис през ноември, съобщава "Ройтерс".

Обявяването на тази стъпка отговаря на очакванията на Стефани Уилямс, временния специален пратеник на ООН в Либия, в десетата година на кървавия конфликт, започнал във времето на Арабската пролет и последвалото сваляне на лидера Муаммар Кадафи. Мисията на ООН в Либия нарече решението "историческо".

Прекратяването на огъня месеци след установяване на фронтовите линии означава, че чуждестранните наемници и бойци имат 90 дни да се изтеглят от страната. Такива са изпращани и от Турция, и от Русия, и от други подкрепящи враждуващите страни; според информация от източници на редица водещи международни издания има множество бойци от Сирия, при това те се сражават за различни страни в конфликта.

Прекратяването на огъня не означава мир в Либия. Досегашни дипломатически решения са завършвали с провал заради продължаващи усилия на въоръжени групировки да овладеят отделни градове с подкрепата на чужди сили. Предишният пратеник на ООН се оттегли и предупреди, че чуждата намеса в конфликта е безпрецедента в последната година.

Сегашното решение, предвидено от ООН, е съвместни патрули да охраняват спорните зони в страната. В знак на добрата воля за мир, която опитват да изразят и двете страни, днес пътнически самолет прелетя от Триполи до Бенгази (където са базирани основни сили на ЛНА), от Западна от Източна Либия, за пръв път от над година.

Между ПНС и ЛНА - едните признати от ООН и подкрепяни от Турция и Катар и дипломатически от Италия, а другите разчитащи на Франция, Русия, Египет и Обединените арабски емирства - предстоят тежки политически преговори.

"Ройтерс" цитира Тарек Мегериси от Европейския съвет за външна политика с думите, че макар случилото се да подхранва настрението на "напредък, оптимизъм и уреждане" на конфликта, все още няма знак, че враждуващите страни не са просто в период на позициониране за "следващия рунд на политиката на прехода" в Либия след Кадафи.

Дневник