Директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев е подал оставка днес, съобщи Министерството на здравеопазването. Това е станало след разговор със здравния министър Костадин Ангелов.

Причини не се съобщават, а самият Пенчев се въздържа да ги формулира, потърсен от "Дневник".

В последните дни общественото внимание се фокусира върху работата на РЗИ заради поставянето под карантина и предсрочното й прекратяване за президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов. По наредба на здравния министър всяко лице, контактно на потвърден случай на COVID-19, подлежи на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай. Условие, на което отговаряха и Радев, и Борисов. Карантината и на двамата обаче бе прекратена преждевременно от РЗИ, като Пенчев сподели пред "Дневник", че решението за Румен Радев е лично негово. Ден след края на карантината на Борисов се оказа, че той е заразен с коронавирус и потенциално е заразил други хора във времето, в което еднолично бе прекратена тя.

След контакт с Борисов в момента под карантина са министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева -началник на Политически кабинет на министър-председателя и Севделина Арнаудова от централата на ГЕРБ.

Отговорност на регионалните здравни инспекции в страната е да следят дали се спазват противоепидемичните мерки, да издават предписания за карантина и да правят епидемиологични проучвания. Данчо Пенчев работи в Столичната регионална здравна инспекция от 2012 г.

Дневник