Всички ученици от ПГОХХТ „Асен Златаров“ от днес до 6 ноември преминават на обучение в електронна среда. Това става след искане на директора на училището и издадена заповед от министъра, съобщиха за ШУМ.БГ от Регионалното управление на образованието /РУО/ в Шумен.

Заради коронавируса в град Шумен към момента шест паралелки и половина от две училища учат в електронна среда. Един клас от 26 ученици от СУ „Сава Доброплодни“ учи дистанционно. Четири паралелки от ППМГ „Нанчо Попович“ също са преминали в електронна среда на обучение. В математическата гимназия има и половин клас от 13 ученици от езикова паралелка, които също учат неприсъствено.  

Паралелка от първокласници от училището във Върбица от 15 октомври също учи дистанционно след положителен тест за Covid-19 на учителката. От следващата седмица децата се връщат на училище. 

Вчера министърът на образованието издаде заповед, с която в областите от т.нар. "червена зона" с над 120 на 10 000 жители училищата могат да преминават към дистанционно обучение по искане на директорите. 

 „След новата заповед на министъра от училищата в Шуменско постъпи само една заявка за преминаване в електронна среда на обучение и тя е от директора на ПГХОТТ „Асен Златаров“, каза временно изпълняващият длъжността началник на РУО Боряна Николова.

В момента 189 ученици в областта са поставени под карантина, като 25 са били с положителен тест за  Covid-19. С коронавирусна инфекция са 21 учители и 6 души от непедагогически персонал в училищата в областта. Данните на РУО са към 12,00 часа днес.

„Данни при нас за съмнения за коронавирус или за заболели се подават постоянно от училищата  и обстановката се променя през час и дори по-често. При информация за заразен с Covid-19 ученик или учител, директорите изчакват предписания от РЗИ и затова обобщението на данните за ученици и учители, които се поставят под карантина се прави трудно“, каза още Боряна Николова.

Припомняме, че от началото на учебната година под карантина бе поставена и една паралелка ученици от НУ „Княз Борис I“ и една от СУ "Сава Доброплодни".

ШУМ.БГ