Люис Хамилтън с "Мерцедес" спечели Гран при на Емилия-Романя, 13-и кръг за сезона във Формула 1. Световният шампион триумфира на "Имола" в едно безгрешно състезание въпреки по-лошия старт, който направи.

Той се възползва от възможността, която му се откри при спиранията в бокса. Втори зад него завърши съотборникът му Валтери Ботас, стартирал от полпозишън. Трети на подиума се качи Даниел Рикардо с "Рено".

Хамилтън записа и най-бърза обиколка в състезанието. Британецът за пръв път печели на "Имола" именно на трасето, на което през 1994 г. загина идолът му Аертон Сена.

Победата е девета за Хамилтън през сезона и 93-ата в неговата кариера. Британецът увеличава с още седем точки аванса си пред Ботас в генералното класиране, който е 85 точки.

До края на сезона остават още четири старта - Гран при на Турция на 15 ноември, две състезания в Бахрейн (29 ноември и 6 декември) и Гран при на Абу Даби на 13 декември.


Двойната победа на "Мерцедес" донесе и седма поредна титла при конструкторите за тима. Това е рекорд във Формула 1, като дотук "Ферари" имаше шест поредни титли.

Ботас потегли добре от първа позиция, докато Хамилтън имаше проблеми и загуби едно място, изпреварен от Верстапен.

Първият пилот, който влезе в бокса за смяна на гуми, беше Макс Верстапен. Това принуди "Мерцедес" да дублират стратегията на пилота на "Ред бул", но вместо втория Хамилтън избраха да повикат лидера Валтери Ботас.

Хамилтън остана на пистата много по-дълго, продължавайки да се движи с много по-висока скорост от Ботас. Британецът отвори голям аванс, а след смяната на гуми водеше със 7 секунди пред съотборника си.

Постепенно Ботас започна да изпитва проблеми. Два пъти той излезе на завоя "Риваца", а при втората му грешка Верстапен се възползва и го изпревари. Нидерландският пилот на "Ред бул" се движеше добре, но проблем с гумата го извади от състезанието.

Задната дясна гума на болида му се спука и Верстапен нямаше шанс да се задържи на трасето. Последва излизане на колата за сигурност, която се задържа дълго на пистата. Това елиминира разликата между Хамилтън и Ботас, а в началото на 58-ата обиколка състезанието беше рестартирано.


Изпреварвания между двамата пилоти до края нямаше. Трети успя да завърши Рикардо, а четвърти се нареди Даниил Квят с "Алфа Таури". В топ 10 влязоха още Шарл Льоклер, Серхио Перес, Карлос Сайнц, Ландо Норис, Кими Райконен и Антонио Джовинаци.

Дневник