В терористичния атентат във Виена е участвал 20-годишен австриец, който е и гражданин на Северна Македония, твърди в. "Кронен цайтунг", позоваващ се на вътрешното министерство. Изданието посочва името му като Фейзула К. на 20 години.

Друго име - на Куртин. С., австриец с "албански корени", посочва и Флориан Кленк, главен редактор на седмичника Falter. Според него родителите му са от Северна Македония, а полицията не е убедена, че той би могъл да организира от Виена сложната операция с нападение на 6 места в австрийската столица.

Куртин е виенчанин и е познат на спецслужбите, защото е сред 90-те австрийски ислямисти, опитали да пътуват до Сирия, допълва Кленк, без да посочва източниците си.

Не е ясно дали не става дума за един и същ човек, защото и двете цитирани имена са на 20-годишни мъже, а "Кронен цайтунг" казва, че Фейзула е осъден в Австрия за участие в дейността на терористична организация. Това е станало през април 2019 г., като присъдата е 22 месеца затвор за подготовка на отпътуване за Сирия при терористите от "Ислямска държава". Пред декември 2019 г. той е бил освободен предсрочно.

Три са жертвите на атентаторите, 7 от ранените са в критично състояние с опасност за живота, а 10 са с леки наранявания и шок, съобщи говорителка на Здравната асоциация.

Властите продължават да издирват поне един от нападателите, твърди официалната осведомителна агенция АПА.

Двама са задържани в близкия град Санкт Пьолтен, а в. "Курир" съобщава, че тежко въоръжени полицаи са претърсили две сгради.

Вътрешният министър заяви днес, че ислямски терористи са създали ситуация, каквато Австрия не е преживявала от десетилетия. От дома на един от заподозрените са иззети и видеозаписи и се търсят негови съучастници. Поне хиляда полицаи участват в продължаващата операция.

Днес точно на обед ще има минута мълчание за жертвите, правителството обяви 3 дни на национален траур.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до колегата си Александер Ван дер Белен по повод нападението във Виена.

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани в австрийската столица да не излизат от домовете си и да избягват центъра на столицата, където временно е прекъснат градският транспорт.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при терористичния акт. При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +4315053113 и дежурен в извън работно време: +4315056444.

Дневник