Етиопският премиер Абий Ахмед Али обяви, че са извършени въздушни удари срещу щата Тиграй, който е в конфронтация с централното правителство.

Бомбардирани са оръжейни складове и други "обекти" в регионалната столица Мекеле, според властите е унищожена е военна техника, а атаките ще продължават до "разоръжаване" на бунтовници, бягащи от правосъдието, обяснява Абий в момент на опасения, че една от най-многолюдните страни в Африка е на ръба или на гражданска война, или на разцепване. Властите в Тиграй същевременно отричат военни цели да са били поразени според Би Би Си.

Информацията от региона е оскъдна, но армията съобщи, че федерални войски се изпращат към Тиграй от цялата страна. Съдействието си с федералното правителство потвърди още един щат, Амара, намиращ се южно от Тиграй (който е на границата със Судан и Еритрея).

Ударите срещу т. нар. Народен освободетел фронт на Тиграй са част от започнала срещу бивши съюзници на Абий кампания за разоръжаване. Генерали от запаса са помолени да се върнат във въоръжените сили в опит да помогнат да се предотврати етническа криза, обясняват за "Ройтерс" дипломат и експерт по регионална сигурност.

Водят се дипломатически опити за успокояване на напрежението. Генералният секретар на ООН предупреди, че стабилността на Етиопия е нужна на целия Африкански рог. Военната мощ на северния щат Тиграй, където е най-голямата военна база на Етиопия и са половината войници на армията ѝ, засилва притесненията.

Абий опита да успокои напрежението, като заяви на езика на тиграй, тигриня, че въздушните удари са срещу цели на "опасна група" (Народния фронт), а не срещу цивилни и операцията с "ясен мандат" ще продължи, "докато хунтата не отговаря пред закона".

Заместник-началникът на генералния щаб открито говори за "неочаквана война". "Страната ни влезе във война, която не искаше; срамна война," каза той вчера. Регионалните власти в Тиграй предупредиха, че Адис Абеба е "обявила война на народа на Тиграй".

Напрежението назрява

Между Народния освободителен фронт на Тиграй и федералното правителство има напрежение, откакто Абий стана премиер през 2018 г. Преди това етносът тиграй, макар да е малка част от етиопското население - едва 5% - бе водещ в управлението и в силите за сигурност. Това продължи две десетилетия и половина, след като марксисткият режим на Менгисту Хайле Мариам бе свален от Мелес Зенауи през 1991 г.

Най-голямата етническа група в страната обаче е оромо - над една трета от 110-милионното население. Абий е оромо - първият в историята на Еиопия премиер от този етнос. Представители на оромо обаче се оплакват, че под негово управление не се защитават интересите им, а се циментира властта му за сметка именно на този етнос. В щата Оромия, който е под частичен контрол на армията, има епизодично насилие.

Абий, който взе Нобелова награда за мир миналата година заради помиряването с Еритрея, опита да преструктурира управляващата коалиция, свързвана с корупция и злоупотреби, и започна обещаващи реформи на една от най-репресивните политически системи в света, но това отприщи потискано напрежение и конфликти.

Миналата година той опита да изгради нова формация - Партия на просперитета - от етническите регионални партии, но Фронтът на Тиграй отказа да се присъедини.

Кулминация в напрежението имаше, когато националните избори се отложиха заради коронавируса (а трябваше да са тази година), но властите в Тиграй не се съобразиха и проведоха собствени регионални през септември. Властите в Адис Абеба не признава вота; оттогава двете страни си разменят взаимни обвинения, на фона на притеснения, че Фронтът ще опита "отцепване" от Етиопия. Организацията отрича и настоява, че просто държи на автономията си въпреки опитите за "централизация", извършвани от Абий.

На Тиграй в момента са наложени мерки - шест месеца извънредно положение и ограничения за придвижване от и до щата.

Дневник