Япония се подготвя да осигури възможност на чуждестранни зрители да присъстват на олимпийските игри в Токио догодина. Председателят на организационния комитет Тоширо Муто посочи, че до пролетта трябва да има разработен план по темата.

Олимпийските игри трябваше да се проведат това лято, но заради пандемията бяха отложени с година.

"До пролетта ще имаме мерки за зрителите, включително за тези, които не живеят в Япония", заяви Муто.

Япония вече пробва високотехнологични устройства по време на събитие с публика на стадиона в Йокохама. Целта е да се осигури безопасност за зрителите на съоръженията за Токио 2020. По време на експеримент, провел се в три дни, на стадиона за бейзбол и софтбол са допуснати над 32 хиляди души, които изпълниха капацитета му. Те са допускани след измерване на температурата, а вътре камери са следили движенията им.

Муто посочи, че зрителите могат да бъдат призовавани да не викат и да не говорят на висок глас, за да се ограничи възможността за разпространение на вируса. "Все още не сме решили дали ще използваме пълния капацитет на съоръженията, защото се провеждат изпитания", заяви той.

В момента влизащите в Япония минават през двуседмична карантина. Муто каза, че такова изискване няма да има за спортистите, треньорите и официалните лица за игрите в Токио, но ще има строги мерки преди идването им в страната.

Дневник