Министерството на търговията на САЩ спря забраната на "ТикТок", която трябваше да влезе в сила в четвъртък вечерта. Заповедта би предотвратила изтеглянето и инсталирането на приложението в САЩ от клиенти, съобщава "Ройтерс".

Министерството на търговията забави забраната "в очакване на по-нататъшни правни промени", позовавайки се на решение на съда във Филаделфия от септември. Решението ще бъде облекчение за приблизително 100 милиона потребители на "ТикТок" в САЩ.

Министерството на правосъдието съобщи, че е обжалвало постановлението на съдия от Пенсилвания от 30 октомври, което блокира правителството от налагане на ограничения върху "ТикТок".

През септември китайският собственик на приложението за кратки видеоклипове, "БайтДанс" (ByteDance), обяви сделка с "Уолмарт" (Walmart) и "Оракъл" (Oracle) за преместване на американските активи на "ТикТок" в ново предприятие, наречено TikTok Global.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предварително подкрепи сделката. Във вторник обаче "ТикТок" заяви, че не е имала обратна връзка от правителството на САЩ през последните два месеца.

Президентът Тръмп, който загуби президентските избори в началото на месеца, неколкократно е настоявал приложението да бъде продадено на американска компания.

И той, и държавният секретар Майк Помпео многократно са заявявали, че данните за потребителите в САЩ могат да бъдат предадени на китайското правителство, въпреки че не са представени доказателства за това. "ТикТок" отрича обвиненията.

Приложението вече е забранено в Индия след дипломатически спор с Китай.

От компанията за момента няма официален коментар.

Дневник