Петнадесет азиатско-тихоокеански икономики създадоха в неделя най-големия блок за свободна търговия в света. Той е подкрепен от Китай и е първата подобна сделка с участието на Япония, но изключва САЩ, които Доналд Тръмп оттегли от конкурентна азиатско-тихоокеанска група.

Подписването на Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) на регионална среща на върха в Ханой е допълнителен удар по Транстихоокеанското партньорство (TPP) - организация, подкрепяна от бившия президент на САЩ Барак Обама, която наследникът му Тръмп напусна през 2017 г.

На фона на въпросите за ангажирането на Вашингтон в Азия, RCEP може да затвърди позицията на Китай като икономически партньор с Югоизточна Азия, Япония и Корея, поставяйки втората по големина икономика в света в по-добра позиция да оформя търговските правила в региона.

Съединените щати отсъстват както от RCEP, така и от наследника на TPP. Така Тръмп остави най-голямата икономика в света извън от две търговски групи, които обхващат най-бързо развиващият се регион на планетата.

За семетка на това RCEP може да помогне на Пекин да намали зависимостта си от задграничните пазари и технологии - промяна, ускорена от задълбочаващ се разрив с Вашингтон, казва за "Ройтерс" Ирис Панг, главен икономист на ING за Китай.

RCEP събира 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Целта му е през следващите години постепенно да намалява митата в много области.

Сделката беше подписана в кулоарите на онлайн срещата на върха на АСЕАН, проведена, докато азиатските лидери са изправени пред напрежение в Южнокитайско море и трябва да се справят с икономическо възстановяване след пандемия в регион, където съперничеството между САЩ и Китай нараства.

В необичайна церемония, проведена онлайн заради пандемията, лидерите на страните от RCEP се редуваха, заставайки зад своите търговски министри, те един по един подписваха копия на споразумението и след това триумфално го показаха пред камерите.

"RCEP скоро ще бъде ратифицирано от подписалите го страни и ще влезе в сила, допринасяйки за икономическото възстановяване след COVID", каза Нгуен Сюан Фук, министър-председател на Виетнам и домакин на церемонията като председател на АСЕАН.

RCEP ще представлява 30% от световната икономика, 30% от световното население и ще обхване 2.2 милиарда потребители, заяви Виетнам.

Китайското министерство на финансите заяви, че обещанията на новия блок включват премахване на някои мита в рамките на групата - някои незабавно, а други в продължение на 10 години. Засега няма подробности за кои продукти и в кои държави ще се въведе незабавно намаляване на митата.

"За първи път Китай и Япония постигнаха двустранно споразумение за намаляване на митата, постигайки исторически пробив", се казва в изявление на министерството, без да се дават повече подробности.

Сделката бележи първото събиране на съперничещите си източноазиатските сили Китай, Япония и Южна Корея в единно споразумение за свободна търговия.

Въпреки че е извън RCEP и като вицепрезидент на Обама е бил в администрацията, задвижваща TPP, избраният за президент Джо Байдън е малко вероятно да се присъедини към TPP в скоро време, твърдят анализатори. Причината е, че неговата администразия ще трябва да даде приоритет на справянето с COVID-19 вкъщи.

"Не съм сигурен, че ще има голям фокус върху търговията като цяло, включително усилията за повторно присъединяване към "групата наследници на TPP ", за първата година и нещо на Байдън", обяснява, Чарлз Фрийман, старши вицепрезидент за Азия в Търговската камара на САЩ.

RCEP "ще помогне за намаляване или премахване на митата за индустриални и селскостопански продукти и ще установи правила за трансфер на данни", каза Луонг Хоанг Тай, ръководител на отдела за търговска политика в Министерството на промишлеността и търговията на Виетнам.

Пактът ще влезе в сила, след като достатъчно участващи държави ратифицират споразумението на вътрешния пазар през следващите две години, заяви министърът на търговията на Индонезия миналата седмица.

За Китай новата група, включваща много американски съюзници, е неочаквана и до голяма степен е резултат от оттеглянето на Тръмп от TPP, каза Панг от ING.

Индия се оттегли от преговорите за RCEP през ноември миналата година, но лидерите на АСЕАН заявиха, че вратата остава отворена за присъединяването ѝ.

Дневник