Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах изрази увереност, че летните игри в Токио ще се проведат успешно догодина. Той посочи, че в името на безопасността организацията е готова да гарантира, че спортисти и зрители ще пристигат ваксинирани в Япония.

"За да защитим хората и от уважение към японския народ, МОК ще положи големи усилия, така че олимпийските участници и посетители да пристигнат ваксинирани, ако дотогава има налична ваксина", каза Бах при посещението си в Токио.

По-късно на пресконференция той уточни, че няма да постави ваксинирането като изискване към състезателите, съобщава "Ройтерс".

Наскоро организаторите на получиха повод за положителни мисли след провеждането на международно гимнастическо състезание в града, което беше определено за успешно.

В допълнение Япония се подготвя да осигури възможност на чуждестранни зрители да присъстват на олимпийските игри, като се очаква до пролетта трябва да има разработен план по темата.

Общественото мнение обаче остава смесено на фона на рязкото увеличение на случаите на коронавирус и очакваната "трета вълна" в страната.

Близо 60% от анкетираните в проучване на телевизия Asahi заявили, че събитието трябва отново да се отложи или отмени напълно.

Дневник