Случаите на заразени с коронавирус в Шуменско бележат лек спад през миналата седмица спрямо предходната, съобщиха от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

"Преди седмица заразените са били 521 на 100 хиляди жители, докато през тази седмица те са 469,9 на 100 хиляди", заяви д-р Пепа Калоянова, директор на РЗИ-Шумен.

Общо за последните три дни на седмицата от петък до неделя случаите в Шуменско са 98 - 56 в петък, 35 в събота и 7 в неделя. Към настоящия момент под карантина на територията на областта са поставени 1221 души. 

Няма ръст и на нуждаещите се от болнично лечение. За дните от петък до момента в МБАЛ-Шумен са приети 47 пациенти и са изписани 46. Към 10.00 часа днес в ковид секторите на болницата са настанени 224 души. Миналата седмица имаше дни, в които хоспитализираните бяха над 240.

„Има задържане на ръста на хоспитализираните, благодарим на гражданите – явно спазват мерките”, коментира д-р Йорданка Маркова, ръководител направление „Медицинска дейност” в МБАЛ-Шумен.

Тя обясни, че няма случаи на пациенти, нуждаещи се от болнично лечение, на които да не е осигурено настаняване в болнично заведение. На 20 ноември със съдействието на Националния координационен център двама пациенти са изпратени в МБАЛ-Търговище, а в събота двама пациенти са хоспитализирани във Варна.

За съжаление, в събота и неделя има починали пациенти с коронавирус в болницата. В събота е починал мъж на 67 години, а 6 пациенти с Covid-19 са починали в неделния ден – жена на 57, жена на 46, жена на 44, мъж на 72, мъж на 79 и мъж на 36.

ШУМ.БГ