Лексикографите, участващи в поддържането на Оксфордския речник на английския език, се отказаха да изберат за 2020 г. една конкретна дума или израз. Причината според тях е елементарна - това е година, която не може да се вмести в една дума.

Вместо това учените, съставящи речници на университета (най-популярният от тях е Oxford English Dictionary), публикуваха доклад за новите явления в езика и изключителната динамика през годината. В обичайна ситуация се следи появата на някаква изключително оригинална дума или експлозивно увеличената употреба на вече съществуваща. Но сега има наплив от думи и изрази като:

R number (темпото на предаване на вирус на околните)

community transmission (предаване на зараза в общността)

lockdown (затваряне на всякакви обекти и забрана за излизане без основателна причина от дома)

social distancing (социална дистанция)

self-isolation (самоизолация)

Black Lives Matter и съкращението BLM (лозунгът на протестите срещу расизма в САЩ и по света)

cancel culture (бойкотиране и оттегляне на подкрепа от популярни имена заради това, че техни думи и действия са смятани от много хора за неприемливи в обществото)

или дори шеговити изрази като

covidiot (ковидиот е определение за някой, който не спазва - често демонстративно - наложените ограничения за овладяване на пандемията)

BC (съкращение, масово разчитано като Преди Христа, но сега употребявано в смисъл на "преди коронавируса").

"На английския език, както на всички нас, през тази година му се наложи бързо и много пъти да се адаптира. Предвид феноменалното темпо на промени и явления в езика през 2020 г., Oxford Languages прецени, че това е година, която е невъзможно да бъде обобщена по подходящ начин в една единствена дума", се казва в доклада.

"Кои думи биха я описали най-добре? Странна, откачена, изгубена?", питат авторите му. Те обясняват, че базата им данни за анализ, събирана всеки ден, съдържа над 11 милиарда думи. Разбира се, този път езикът е пълен с изрази от предишни пандемии и зарази, както и такива за масово прекъсване на обществения живот.

Дневник