Започна изграждането на новата пречиствателна станция за питейни води на Шумен. Церемония за първа копка не е имало, заради ситуацията с коронавируса и за да се избегне струпването на хора.

"Подготвена е строителната площадка и се леят основите на първата сграда - хлораторното помещение", каза за ШУМ.БГ управителят на ВиК Жанета Панайотова.

Служители на строителния консорциум „Кристална вода“ вече са съборили бившата служба по метрология в кв. "Дивдядово" и строят едновременно на няколко площадки, видя на място наш екип. От фирмата обясниха, че се работи по новата административна сграда, тази за техологични отпадъчни води и хлораторното, както и по колекторите за дъждовни и за технологични отработени води. Другите бъдещи постройки попадат в зоната, която в момента се разчиства.

От информационната табела на обекта става ясно, че строителната площадка е открита на 7-ми ноември. Планираната продължителност на работа е 545 календарни дни, което означава, че станцията трябва да бъде завършена в първите месеци на 2022-ра.

Капацитетът на съоръжението ще бъде 450 л/сек при нормален режим на работа и 600 л/сек при форсиран режим. Станцията ще бъде с няколко степени на пречистване. Ще има и модерна лаборатория, която ще контролира показателите за качеството на питейната вода.

Припомняме, че проектът се финансира от ОП „Околна среда“, със съфинансиране от Кохезионния фонд на България и собствени средства на ВиК. Обществената поръчка бе спечелена от ДЗЗД  „Кристална вода“, в което влизат софийската фирма „Абонато билд“ ЕООД и унгарската "Пуреко" ООД /Pureco/. Те предложиха цена от 20,999 млн. лв. без ДДС. Другите 4 участника бяха отстранени от възложителя "ВиК-Шумен" ООД на ниво разглеждане на технически предложения.

ШУМ.БГ