10 души се записаха за преглед в днешния първи работен ден на новия ковид кабинет в шуменската поликлиника. До 9,30 часа екипът на д-р Полина Миленова успя да прегледа 4 от тях, видя репортер на ШУМ.БГ.

"Искаме да помогнем на пациенти, които се чувстват зле и са със симптоми - с температура, с кашлица, със задух или усещане за задух. Очакваме хора, на които личният лекар е болен в момента или го няма по някаква причина", каза д-р Миленова. Тя обясни, че и личните лекари могат да насочват към ковид кабинета.

При прегледа се преценява какво изследване да се направи - пулсоксиметрия, рентгенова снимка или безплатен антигенен тест за Covid-19, който става само за 20 минути и има висок процент на достоверност.

Работното време на кабинета е от 8 до 12 часа и от 12,30 до 16,30 часа всеки делничен ден. Екипът е от трима души, лекар, сестра и лаборант, като всеки от тях ще работи по 4 часа на ден. Посещенията стават само след предварително записване на телефон 0895 41 47 47, като желаещите трябва да се обадят между 8,00 и 9,00 часа сутринта.

В ковид кабинета се правят и платени бързи антигенни тестове по желание, но срещу заплащане. Цената е 36 лева и не е нужно предварително записване по телефон.

"До първата половина на декември ще са тези екипи и се намериха лесно, но по-нататък ще видим как ще вървят нещата и дали ще има желаещи да дават дежурства в кабинета. Лекарите са хора като всички  останали. От една страна те разбират нуждата, от друга искат да запазят здравето си", каза управителят на „Диагностично-консултативен център I - Шумен“ д-р Магдалена Ангелова.

Тя обясни, че към момента остават нерешени въпроси с финансирането. "Има проект за анекс към рамковия договор и се предполага, че на някакъв етап ще сключим такъв с Касата. В проекта е записано, че за тази дейност ще получаваме 30 000 лв., а освен това екипите, които работят в ковид кабинети се предават и към министерството на здравеопазването и то ще изплаща по 1000 лева на човек на първа линия и по 10 лв. на преминал пациент", каза още д-р Ангелова.

ШУМ.БГ