След като днес германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще се опита да убеди партньорите си в Европа да не отварят ски курортите до началото на януари, българското министерство на туризма излезе с позиция, в която посочва, че Банско, Боровец и Пампорово отговарят на всички изисквания в противоепидемичните мерки.

Целта на германското правителство е да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на коронавирус заради бавна реакция и търговски интереси. Точно Австрия веднага заяви след призива на Меркел, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година.

От Министерството на туризма подчертават, че в голяма част от европейските страни ще бъдат премахнати някои от по-сериозните рестрикции следващата седмица, а в България те влизат в сила от 23:30 ч. на 27 ноември и ще продължат до 21 декември. В позицията се припомня, че на 21 октомври бяха въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите за предстоящия зимен сезон.

"Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души", пишат от министерството. Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции", уточняват от министерството.

Дневник