Върховният съд на Словакия потвърди днес присъдата от 25 години затвор на убиеца на разследващия журналист Ян Куцяк, предаде ДПА.

Присъдата, постановена срещу бившия военнослужещ Мирослав Марчек на апелативна инстанция, е окончателна и не подлежи на обжалване, заяви пред агенцията говорителката на най-висшата съдебна инстанция в страната Александра Вазанова.

През януари тази година Марчек призна, че е убил Куцяк и приятелката му Мартина Кушнирова през февруари 2018 г. с изстрели в главата и гърдите.

С решението си Върховният съд промени по-лекото наказание, постановено през април от Специализирания наказателен съд (СНС), отговарящ за организираната престъпност и заседаващ в Пезинок, близо до столицата Братислава.

СНС осъди Марчек на 23 години затвор поради това, че той призна вината си и даде на разследващите ценна информация за смятаните за поръчители на убийството, което беше сметнато за смекчаващо обстоятелство.

Прокуратурата обаче настоя за максималното наказание заради тежестта на престъплението и наложи становището си пред апелативния съд, припомня ДПА.

/БТА, Дневник