Шуменска област участва в тазгодишното пето издание на Годишните награди за туризъм в две категории. Гласуването продължава до 7 декември, като всеки може да даде своя вот онлайн.

Общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан са обединили своя туристически продукт под името „Шумен – земята на първите“. Така те участват в категорията „Туристическа дестинация“. Конкуренти за първото място в нея са също общините Сапарева баня, Банско и Кюстендил, както и маршрутите „Казанлък – Долината на тракийските царе“ и „Свещената утроба на Родопа“.

4 дни преди крайния срок шуменската дестинация е на четвърто място, като водач е община Банско.  

Получилият статут на културна ценност паметник „Създатели на българската държава“ отново участва в надпреварата в категорията „Туристическа атракция/обект“, където миналата година остана на второ място. Тази година конкуренти на монумента над Шумен са остров Света Анастасия, Замък "Влюбен във вятъра" в село Равадиново, Аквапарк "Слънчев бряг", Исторически парк - Варна, Късноантична и средновековна крепост Туида, Белоградчишка крепост, пещера "Магурата", пещера "Добростански бисер", Бачковски манастир, Художествена галерия Владимир Димитров.

В момента "Създатели на българската държава" е на трето място.

И двете шуменски кандидатури са подготвени и изпратени в Министерството на туризма от общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции”.

Тазгодишното издание на конкурса се провежда по нови правила, които са съобразени с всички промени в работата на отрасъла, наложени от разпространението на Covid-19. Надпреварата се провежда в 11 категории, от които 4 професионални, 5 художествени и 1 специално предназначена за българските общини. Традиционно се запазва голямата награда, която е в категория „Изборът на българите“ и ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“.

ШУМ.БГ