Православните християни почитат днес един от най-популярните светци - Николай Мирликийски Чудотворец. Денят се чества като празник на рибарите, моряците и банкерите.

Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Ликия, Мала Азия. Още като юноша чичо му - епископ на Патара, уговорил родителите му го посветят на служение Богу и скоро го въвел в чин презвитер. Св. Николай бил архиепископ на град Мир по време на десетгодишните жестоки гонения на християните при императорите Диоклециан и Галерий. Тъй като продължавал да проповядва христовата вяра, бил затворен в тъмница. Едва при император Константин се върнал на архиепископския си престол и дори участвал в Първия вселенски събор в Никея.

Светецът извършил много чудеса, най-известното от които е, че по време на жестока буря укротил морето, спасил бедстващия във вълните кораб и възкресил един от моряците. Св. Николай се радвал на почит и признание и починал в дълбока старост. Тялото му било погребано в катедралата на град Мир, а нетленните му мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.

Св. Никола по вода ходи

Никулден има важно място в българската празнична традиция.

Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Никола (версията, в която в България е популярно името на светеца) се паднали всичките води.

Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Рибарите, моряците и техните семейства участват в тържествената литургия, а след това организират празненства.

Българите почитат св. Николай и като пазител на семейството, жилището и добротата. На този ден се украсява коледната елха.

Имен ден празнуват Никола, Николай, Нико, Никол, Николина, Николета.

На 6 декември празника си отбелязва и град Бургас. Тази година традиционните чествания в центъра на града няма да се състоят, за да се спазят ограничителните мерки заради коронавируса. Рибният курбан, който общината организира на всеки Никулден, се отменя, съобщи кметът Димитър Николов. На молебена в чест на празника ще бъдат допуснати ограничен брой миряни, а за останалите ритуалът ще бъде излъчван пряко онлайн.

Шаранът - "слугата" на св. Никола

Празникът е съпроводен от богата трапеза. Основното ястие е риба, а традицията гласи, че тя трябва да е шаран.

Смята се, че шаранът е "слугата" на св. Никола. Според легендата веднъж, когато светецът бил в откритото море, го застигнала буря. На дъното на лодката се отворила дупка, от която започнала да влиза вода. Светецът бръкнал в морето, извадил един шаран и запушил дупката с него. Оттогава останала традицията на празничната трапеза да се слага тъкмо тази риба.

За Никулден се приготвят също различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Според народната традиция костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Дневник