Българската федерация по биатлон ще обжалва наказанията, наложени от Международния съюз по биатлон (IBU) по случая с нарушаване на протоколите за безопасност, свързани с разпространението на коронавируса.

В неделя ДПА съобщи, че член от отбора е влязъл в нерегламентиран "близък контакт" с Десислава Стоянова и Димитър Герджиков. Двамата бяха поставени под карантина преди стартовете във Финландия след положителен тест за COVID-19 на 28-годишната състезателка от 28 ноември.

Заради нарушението националният отбор е глобен, а нарушилият здравните правила е отстранен от всички състезания до края на януари 2021 г.

В изявлението си от федерацията посочват, че взетата в неделя (6 декември) проба на Стоянова е отрицателна.

"На базата на това и предвид, че всички в българския национален отбор са здрави, БФБ ще изпрати писмо до Международния съюз по биатлон за преразглеждане на наложените наказания", пише в част от съобщението на федерацията.

В информацията се допълва, че по настояване на финландските власти Герджиков е заминал с микробус на федерацията за Хохфилцен, където ще се проведат следващите стартове от сезона. Останалите състезатели са отпътували със самолет за австрийския зимен курорт.

Дневник