Главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера е вероятният бъдещ министър на здравеопазването на САЩ,  предаде Ройтерс.

Очаква се избраният за президент Джо Байдън да обяви номинацията му днес заедно с тази на Рошел Валенски за шеф на центровете за контрол и превенция на болестите. Валенски в момента оглавява отделение по инфекциозни заболявания в болницата на Масачузетс.

Бесера (62 г.) беше спряган за възможен главен прокурор на САЩ. Сега той ще играе ключова роля в една от приоритетните задачи на новия президент – да се пребори с корановирусната пандемия, която взе над 281 000 жертви. В момента смъртността достига до 2000 случая на ден.

Бесера е един от предишните конгресмени на Демократическата партия, които играха основна роля при приемането на един от най-важните законодателни актове на президента Барак Обама – за достъпно здраеопазване, известен като популярното „Обамакеър“. По-късно той активно участва в защитата на закона в съдилищата от действията на сегашния президент Доналд Тръмп да го отмени.

Ройтерс коментира, че изборът на Бесера отразява натиск от испански говорещото лоби сред демократите за участие на техни представители в администрацията.

Според worldometer САЩ в момента са най-засегната от пандемията страна в света. Те имат над 15 милиона регистрирани случая на коронавирус и над 288 000 починали от COVID-19.

Междувременно международните медии съобщиха, че Рудолф Джулиани (76 г.), адвокат на президента Доналд Тръмп, е приет в болница с COVID-19. 

Клуб Z