Румънският премиер Людовик Орбан обяви, че подава оставка в опит да помогне за създаване на парламентарно мнозинство, в което да участва партията му.

Центристът Орбан обяви решението си ден след като неговата Националлиберална партия (PNL) остана втора след управлявалите допреди година социалдемократи (PSD) на изборите за парламент. Социалдемократите нямат много вероятни съюзници, с които да формират коалиция, за разлика от PNL, които имат мнозинство заедно със Съюза за спасение на Румъния и изградената около него коалиция USR-Plus, превърнала се в потенциален балансьор.

"Надявам се, че партията ми ще може да предложи следващия премиер," каза Орбан малко след като президентът Клаус Йоханис, неин съюзник, даде сигнал, че вероятно ще номинира именно PNL за съставяне на правителство. По конституция румънският държавен глава има право да заобиколи първата партия по резултат на вота, ако тя няма абсолютно мнозинство.

С 25 на сто либералите изостават от PSD, но с USR-Plus биха имали над 40% от местата в парламента след преразпределяне на гласове в края на преброяването, но вероятно ще трябва да се търси подкрепата на още една партия (освен PSD и крайнодесните единствената възможност е партията на етническите унгарци), а и преговорите за министерства и политики вероятно ще са трудни. URS-Plus обяви, че планира да предложи бившия еврокомисар Дачиан Чолош за кандидат-премиер. Според "Ройтерс" Европейският съюз би приветствал правителство на Орбан, след като той обърна курса на отстъпление от реформи, започнало при социалдемократите, и се върна към традиционната европейска политика.

Дневник