Нидерландия ще удължи срока на ограниченията, наложени заради коронавирусната пандемия. Тъй като нивата на заразените не спадат, рестрикциите ще важат и по време на новогодишните празници, съобщи премиерът Марк Рюте, цитиран от "Ройтерс"


Той заяви това, след като стана ясно, че броят на заразените на седмична база се е повишил за пръв път от октомври. Нещата наистина не са добре - нито с нивата на инфекцията, нито в болниците, каза Рюте в пряко предаване по телевизията. Не изключвам възможността преди Коледа пак да съм тук, за да обявя още карантинни мерки, добави той.

От 13 октомври Нидерландия е в режим на частични ограничения - хората са посъветвани да работят от вкъщи, забранени са пътуванията по неналожителни причини и събирането на много хора. Рюте се надяваше, че ситуацията ще позволи облекчаване на ограниченията по коледните празници и за Нова година.

Но вчера правителството реши да удължи до 15 януари ограничението, че всяко домакинство може да приема до трима гости. Затворени остават ресторантите и баровете.

През ноември кабинетът на Рюте, който преди не приемаше съвета на СЗО за носене на маски на обществени места, промени курса и от 1 декември маските станаха задължителни в обществените сгради.

Дневник