Китай обяви нови санкции в отговор на решението на Съединените щати за мерки срещу всички 14 зам.-председатели на формалния законодателен орган на страната.

Според "Ройтерс" и "Саут чайна морнинг пост" се отменя безвизовото пътуване за дипломати до Хонконг и Макао, а освен това представители на властите и неправителствени организации и семействата им ще бъдат санкционирани реципрочно - със замразяване на активи и забрана за пътуване до Китай.

Имената им не се споменават от говорител на външното министерство в Пекин, но става дума за конгресмени, представители на организации и американци, заемащи неназовани официални длъжности. Не е известно и кога мерките ще бъдат въведени, но според Китай са в отговор на "злото" поведение на САЩ за Хонконг.

Вашингтон наложи мерки срещу 14-те представители на китайския Национален народен конгрес заради ролята им в приемането на закон за сигурността, затегнал примката около специалниа регион Хонконг, и дисквалификацията на опозиционни депутати, които са част от него.

"Ройтерс" отбелязва, че тези действия на САЩ се възприемат от мнозина като усилие на президента Доналд Тръмп да утвърди политиката си към Китай от последните четири години и тя да остане като наследство, от което наследникът му Джо Байдън трудно ще се откаже. Анализатори са прогнозирали многократно, че Байдън едва ли ще направи рязък завой в политиката към азиатския гигант.

Тръмп вече санкционира управляващата хонконгското правителство Кари Лам, известна с пропекинските си позиции, и други в специалния регион заради посегателството срещу свободите.

Дневник