Mastercard Inc и Visa Inc спряха обработката на плащания на един от най-популярните интернет портали за порнографско съдържания Pornhub в четвъртък, след като миналата седмица в. "Ню Йорк Таймс" публикува разследване, че много видеоклипове, публикувани на уебсайта за възрастни, показват сексуално насилие над деца.

Mastercard заяви, че окончателно прекратява използването на своите карти в сайта, след като собствено разследване на компанията е потвърдила наличието на незаконно съдържание в платформата. Mastercard допълни, че разследва и други уебсайтове за потенциално незаконно съдържание.

Visa заяви, че спира плащанията чрез нейните карти в Pornhub до приключване на собственото си разследване.

Pornhub отрече обвиненията и нарече действията "изключително разочароващи", като заяви, че порталът вече е въвел предпазни мерки като забрана за изтегляне на видеа, както и че позволява само на определени партньорски акаунти да качват съдържание.

Действията на компаниите за кредитни карти идват след публични реакции на разследване на колумниста Николас Кристоф от "Ню Йорк Таймс", което също така твърди, че сайтът показва и видеоклипове, направени без съгласието на участниците.

В отговор преди два дни Pornhub обяви стъпки за защита срещу видеа с непълнолетни модели на сайта или направени без съгласие, включително забрана на непроверени потребители да качват материали.

"Тази новина е смазваща за стотиците хиляди модели, които разчитат на нашата платформа за своето препитание", се казва в официално изявление на Pornhub.

Компанията заяви, че е имала повече от 42 милиарда посещения на уебсайта си миналата година.

Действията на Mastercard и Visa ще ударят финансово собственика на уебсайта, Mindgeek.

Pornhub обикновено е безплатен за използване, но предлага абонаментна услуга за по-висококачествени и ексклузивни видеоклипове.

Дневник