Антъни Джошуа запази световните титли по бокс в тежка категория, след като победи Кубрат Пулев. Той прекърши мечтата на българина да се докосне до трона на световния бокс и в среща в "Уембли арена" в Лондон с нокаут в деветия рунд.


За Пулев това беше втори опит да стане световен шампион, след като през 2014 г. той беше нокаутиран от Владимир Кличко.


Джошуа запазва четири от поясите в тежка категория - Международна боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO).


Това беше 30-и мач в професионалната кариера на 39-годишния българин, който записа втора загуба. Джошуа записа своя 25-и професионален двубой и има само едно поражение. 22 от победите на Джошуа са след нокаут.

Пулев изигра добър двубой, като се възстанови след критичен трети рунд, в който два пъти беше пратен в нокдаун. След това българинът беше много агресивен и опита да обърне развоя на срещата, но когато беше принуден да рискува, беше нокаутиран от мощните удари на Джошуа.

"Надявам се всички да са останали доволни от шоуто. Поздравленията трябва да бъдат изцяло за моя екип, който свърши страхотна работа. Искам да говорим по-малко и да се бием повече. Нека всички да имат прекрасна Коледа и вълнуваща 2021 година", каза Джошуа след срещата.


Той поздрави присъстващите 1000 зрители в "Уембли арена".


"Разбира се мечтата ми е догодина да преследвам пояса, който ми липсва. Ако той е притежание на Тайсън Фюри тогава ще трябва да го победя", отговори британецът на въпрос дали ще предизвика Фюри за определяне на абсолютен световен шампион.

Първи рунд


Двамата боксьори подходиха предпазливо, държейки дистанция на ринга. Пулев се опита да държи гарда си високо, но и не се движеше толкова по ринга. Джошуа успя три пъти да пласира ляв прав удар в главата на на Пулев.


Българинът веднъж опита да скъси дистанцията и да пласира удар, но пропусна целта с кроше.


Втори рунд


Пулев влезе по-близо до Джошуа и най-вече с движение накара шампиона да търси мястото си по ринга. Българинът веднъж притисна Джошуа във въжете, но не успя да направи успешна атака.


Британецът също показа, че може да бъде настъпателен, пласирайки десен ъперкът в главата на Пулев.


Рундът завърши с размяна на реплики между двамата след гонга.


Трети рунд


Българинът отново промени стратегията си - удар и след това незабавно влизане в клинч, с което опита "да виси" върху шампиона. Джошуа обаче много бързо премина в контра настъпление.


Британецът два пъти свали Пулев в нокдаун, като нанесе много тежки удари на Пулев.

 

В крайна сметка българинът издържа до гонга въпреки критични 40 секунди.


Четвърти рунд


След критичният трети рунд Пулев успя малко да се възстанови. Той тръгна напред и реши да не позволява на Джошуа да води боя, Пулев пласира два удара, но и Джошуа имаше своите точни попадения.


Пети рунд


Пулев направи най-добрият си рунд от началото на мача, като два пъти успя да пласира успешна комбинация ляв-десен. Въпреки че Джошуа отново пласира ъперкът, то Пулев се нагоди към правилната дистанция и подходи по-уверено.

Шести рунд


Втори пореден добър рунд за българина, който подходи смело, пласира удари и често влизаше тактически в клинчове. Двамата боксьори няколко пъти влязоха и в размени, но Джошуа два пъти пресрещна Пулев.


Седми рунд


Скъсяването на дистанцията от Пулев отвори шансове на Джошуа да атакува. Няколко пъти британецът беше много опасен със своя ъперкът, докато Пулев се задоволяваше с прави удари.

 

Рундът отново отиде на сметката на шампиона.


Осми рунд


Рундът започна с влизане в клинчове и предупреждения от съдията на ринга, но веднага след това Пулев пласира много хубаво дясно кроше в главата на Джошуа.


След това нито един от двамата нямаше толкова чисти възможности. Джошуа обаче продължи да бъде активен с различни удари, редувайки такива в главата и тялото.


Девети рунд


Джошуа показа по-голяма свежест от българина. Той заложи на прави удари, скъсяване на дистанцията и ъперкът. В Пулев се видяха признаци на умора и Джошуа веднага се възползва.

 

Шампионът първо свали Пулев на пода с няколко ъперкъта. В крайна сметка претендентът се изправи и продължи боя, но беше нацелен в брадичката от дясното кроше на Джошуа и пратен в нокаут.

Дневник