Макс Верстапен с "Ред бул" спечели състезанието за Гран при на Абу Даби, 17-и последен кръг във Формула 1. Нидерландският пилот затвори сезон 2020, потегляйки от първа позиция и не допусна нито една грешка до финалната линия.

Победата е 10-а за Верстапен в кариерата му и втора за 2020 г., след тази във втория старт на "Силвърстоун".

"Направих добър старт, след това ми оставаше само да се грижа за гумите. Контролирах добре темпото и извън малко проблеми с трафика, мисля че имах едно много добро състезание", коментира 23-годишният пилот след финала.

На подиума до Верстапен се наредиха пилотите на "Мерцедес" Валтери Ботас и Люис Хамилтън. Двамата завършиха съответно на 15.9 и 18.4 секунди зад победителя. Пилотите на "Мерцедес" караха със занижени нива на двигателите си в последния старт за сезона, което не им позволи да поддържат темпото на Верстапен.

Точки в последния старт за сезона взееха още Алекс Албън (Ред бул), пилотите на "Макларън" Ландо Норис и Карлос Сайнц, Даниел Рикардо (Рено), Пире Гасли (Алфа таури), Естебан Окон (Рено) и Ланс Строл с "Рейсинг пойнт".

Пилотите на "Ферари" Шарл Льоклер и Себастиан Фетел завършиха едва 13-и и 14-и, на една обиколка зад Верстапен.

Състезанието не предложи много на брой изпреварвания, а традиционно беше пазенето на гумите. Водещите пилоти затвориха дистанцията от 55 обиколки с по едно спиране, което беше направено в условията на виртуална кола за сигурност след отпадане на Серхио Перес още в 10-ия тур.

Дневник