Китайската космическа капсула, която носи на Земята първите лунни камъни от повече от четири десетилетия, започна днес тридневното си завръщане, предаде Асошиейтед прес.

Космическият апарат "Чанъе-5" , който от около седмица се движеше в лунна орбита, включи и четирите си двигателя за близо 22 минути, за да премине от лунна в земна орбита, съобщи китайската национална космическа служба в пост в социалните медии.

"Чанъе-5" се прилуни по-рано този месец, близо до район, където се предполага, че в миналото е имало вулканична дейност. Апаратът събра около 2 килограма проби от лунна почва.

Очаква се капсулата да се приземи в Северен Китай в автономния район Вътрешна Монголия, след като се разкачи от останалата част от възвръщаемия космически апарат и отвори парашути.

Лунният материал ще е първият, донесен на Земята, след този на съветския апарат "Луна 24" през 1976 г.

Пробите са били взети след пробиване на лунната кора и с директно загребване от повърхността. Те може да са милиарди години по-млади от онези, донесени при предишни съветски и американски мисии.

Пробите вероятно ще дадат представа за историята в развитието на Луната и на други небесни тела в Слънчевата система.

Китай създаде лаборатории за изследване на пробите и се очаква да сподели някои от тях с други държави, както беше направено със стотиците килограми, донесени от САЩ и бившия Съветски съюз.

Дир.бг