От април до октомври по данни на държавната статистика са починали 1.2 млн. души в Русия при средна смъртност за предишните пет години 1.06 млн. Това обяви руската статистическа служа Росстат, цитирана от РБК.

От числата следва, че необичайно високата смъртност - отклонението от средните норми, което се смята за показател за последиците от коронавирусната пандемия - достига 140.2 хил. души за разглеждания период.

Това не означава, че реалният брой починали пациенти с коронавирус е над 140 хил. Числото обаче повдига въпроса за разминаването с официалната статистика (тъй като Росстат вече са съобщавали за поне 55 хил. жертви при под 50 хил. в официалните данни), от една страна, и от друга - за косвените ефекти на пандемията.

Т. нар. необичайно висока смъртност (на английски обикновено се използва excess mortality, в руския оригинал е "избыточная смертность") по принцип включва случаи, които биха могли да се предотвратят в условия, различни от тези на пандемията - заради претовареност на здравната система и невъзможност за справяне с иначе лечими медицински състояния, заради невъзможност или дори страх от хоспитализация.

Дневник