Европейската народна партия реши да санкционира, но не и да изгони, лидера на управляващата в Унгария партия "Фидес" в Европейския парламент, предаде "Политико".

Това стана, след като Тамаш Дойч, известен с острите си коментари в словесната схватка между Брюксел и Будапеща за върховенството на закона и европейските ценности, нападна лидера на групата на ЕНП в парламента Манфред Вебер.

Дойч сравни думи на Вебер с лозунги на "Гестапо" и на унгарската тайна полиция от комунистическо време. "Политико" отбелязва, че този инцидент отново е повдигнал въпроса за отношенията между "Фидес" и ЕНП. Натискът да изключване на "Фидес" продължи и след като членството ѝ бе формално замразено заради срива на демократичните стандарти по времето на управлението на премиера Виктор Орбан.

Група от над 40 евродепутати от паневропейската партия поискаха Дойч да бъде изгонен. Засега санкциите срещу него включват забрана той да говори в пленарната зала от името на ЕНП. Няма да може да заема и никакви формални позиции в партията.

В изявление на ЕНП, подкрепено от 133-ма евродепутати (само 6 са против и трима - въздържали се) трябва да се вземе "окончателно решение за членството на "Фидес" веднага щом здравните условия позволяват". Самият Вебер е заявявал, че ако не беше пандемията, ЕНП досега щеше да е изгонила партията на Орбан.

Германските евродепутати в групата обаче са против изключването на Дойч. Цитирани от "Политико" източници, запознати с процеса, обясняват, че изгонването му би имало по-сериозни последици за Германия, тъй като канцлерът Ангела Меркел не е склонна да си създава проблеми с Орбан след компромиса с Унгария и Полша за европейския бюджет.

Дневник