Мъжкият хандбален тим на „Шумен 61“ нанесе първа загуба на лидера в А група „Осъм“ Ловеч. В зала „Арена Шумен“ днес домакините спечелиха дербито на първенството с 33:26 (12:10).

Шуменци изиграха спокойно срещата, като бяха много концентрирани в защита и точни при атаките си, а вратарят на тима Ивайло Костов направи блестящи спасявания. „Осъм“ имаше шанс за обрат в края на първото полувреме, но успя само да намали разликата в головете.  

Тимът на „Шумен“ започна по категоричен начин срещата и поведе с 6:0 и едва тогава на гостите от Ловеч се отвори възможност да вкарат първия си гол в мача. Постепенно отборът на „Осъм“ „напипа“ играта си и успя да намали преднината на „Шумен“, като три минути преди края на първата част резултатът бе 11:9. Разликата от два гола се задържа до края на полувремето и на почивката двата тима се оттеглиха при резултат 12:10.

Първото попадение за втората част бе на сметката на „Шумен 61“ и подобно на началото на мача домакините увеличиха аванса си, като в 40-ата минута водеха с пет гола – 20:15. Гостите намалиха отново разликата до три попадения, но с точно завършени атаки „Шумен“ си върна предимството и в 48-та минута поведе с 26:19. В следващите минути треньорите на „Осъм“ заложиха на лична  защита на  Бранимир Балчев и изключиха голмайстора от атаките на „Шумен“. Този ход помогна и „Осъм“ намали преднината на домакините отново до три гола – 27:24. Но това бе и последния шанс на ловчанлии да обърнат мача. Последваха три безответни гола за „Шумен“ за 30:24, а до края на мача домакините вкараха още три попадения, докато хандбалистите на „Осъм“ успяха да се разпишат едва два пъти.

Бранимир Балчев бе най-резултатен за „Шумен“ днес с 9 гола. По 5 вкараха Теодор Добрев и Александър Димитров, 4 отбеляза Йордан Михайлов. С три попадения се отчете Димитър Иванов. По 2 гола на сметката си днес записаха Мирослав Симеонов и Димитър Грозев, по 1 – Ивелин Иванов, Стефан Евтимов и Енгинджан Сали.

Голмайстор за Осъм“ днес стана Боян Белевски с 8 гола.

Срещата между „Шумен“ и „Осъм“ бе от последния кръг на есенния полусезон в първенството на елитната хандбална група при мъжете, в който обаче има три отложени  мача, единият от които е дербито между „Шумен“ и „Пирин“. Преди да се изиграят тези мачове „Осъм“ остава начело във временното класиране в шампионата с 16 точки. „Шумен“ е втори с 14 т. (с мач по-малко), трети е „Пирин“ с 12 т. (дв мача по-малко).

ШУМ.БГ