Звездата на "Барселона" Лионел Меси изравни рекорда на легендата Пеле за най-много голове за един клуб. Двамата имат по 643 попадения, като бившият бразилски национал постави върховото постижение с екипа на "Сантос".

Меси се разписа при равенството на "Барселона" с "Валенсия". Мачът на "Камп ноу" завърши 2:2, като аржентинецът пропусна дузпа, но няколко секунди по-късно получи възможност за добавка и вкара.

Равенството остави каталунците на пето място в Ла Лига. "Барселона" има 21 точки, като тимът на Роналд Куман изостава с осем от водача "Атлетико" (Мадрид), който е с мач по-малко.

Каталунците се опитаха да наложат натиск в началото, но без успех. "Валенсия" изчака своята възможност и поведе в 29-ата минута, когато Муктар Диакаби засече с глава центриране на Карлос Солер.

В края на първата част гостите можеха да увеличат преднината си, но вратарят на "Барселона" Марк-Андре тер Щеген се намеси умело. Секунди по-късно атака на каталунците завърши с нарушение срещу Антоан Гризман в наказателното поле. Първоначално съдията показа червен картон на Хосе Гая, но защитникът остана на терена след видеопреглед на ситуацията.

Меси застана зад топката и ударът му беше спасен от Хауме. Впоследствие Жорди Алба върна топката към Меси, който се разписа с удар от голлинията благодарение на щастлив рикошет.

В началото на второто полувреме "Барселона" стигна до обрат. Роналд Араухо беше най-съобразителен в наказателното поле и отбеляза с ножичен удар.

Каталунците пропуснаха добри шансове да убият интригата и бяха наказани. Гая се пребори и центрира, като Макси Гомес изпревари Оскар Мингеса и насочи топката към левия ъгъл на Тер Щеген.

Дневник