След трескави преговори преди изтичане на годината, която би оставила Брюксел и Лондон без сделка за Брекзит, Европейският съюз и Великобритания договориха бъдещите си търговски отношения.

Предстои да се съобщят подробностите. "Най-накрая постигнахме споразумение. Сделката е честна, балансирана и е правилното и отговорното нещо за двете страни. Преговорите бяха трудни," каза в началото на обявяването ѝ председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция. Тя добави, че споразумението предотвратява проблеми за бизнеса и транспорта, които биха сковали взаимно зависимите сектори на икономиките от двете страни на Ламанша.

"Великобритания е трета страна (по отношение на ЕС - бел. ред), но имаме много общи интереси... Ще продължим да си сътрудничим в редица области като енергетика, климат и транспорт," продължава Фон дер Лайен. "Дебатът беше в голяма част за суверенитет, но трябва да се замислим какво е суверенитетът. За мен суверенитетът е да можеш да говориш с един глас в света на големите сили и да си помагате взаимно, вместо всеки да се надига сам."

"Часовникът вече не тиктака," каза преговарящият от името на ЕС Мишел Барние.

Според "Ройтерс" сделката отдалечава двете държави една от друга повече, отколкото се очакваше в Обединеното кралство по времето около референдума за излизане от ЕС, най-големия му търговски партньор, през 2016 г. Тя обаче спасява бизнеса от двете страни на Ламанша от сътресение, което би последвал провалът на изграждане на бъдещите търговски отношения.

Параметрите бяха договорени късно през нощта, но пресконференцията, на която трябваше да се потвърди сделката, се отложи - по думите на ирландския външен министър Саймън Кавъни това е заради "дребни" разногласия по въпросите на риболовните квоти - проблем, от който е най-силно засегната Франция заедно с още няколко държави.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Оттогава до 31 декември действа преходен период, след като Великобритания ще е "трета страна" за съюза. Запазването на безмитната търговия би било добра новина за стокообмена, който е около половината от общия търговски обем в размер 900 млрд. долара.

Излизането от общия пазар на ЕС, с 450 млн. потребители, същевременно няма да се размине без проблеми за икономиките.

Дневник