Стотици умрели птици покриха централни римски улици след новогодишната нощ и съпътстващите я фойерверки.

Птиците, които се предполага, че са скорци, са намерени на гара "Термини" на края на Via Cavour от моторист, който качи сцената в YouTube.

Предполага се, че дезориентираните птици, стреснати от експлозиите, са загинали, след като са се ударили в прозорци или ел. кабели с високо напрежение малко след полунощ, пише сайтът wantedinrome.com.

Инцидентът се случва на фона на новогодишната забрана за фойерверки, която обаче беше напълно игнорирана, както и през предходните години. Преди се съобщаваше за много случаи на кучета, които бягат от домовете си, обзети от страх.

Както Клуб Z писа, у нас бяха събрани над 7000 подписа под петиция до премиера Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски с настояване да бъде забранено използването на пиротехнически средства за лични, фирмени и семейни празници.

Изброени са няколко причини, между които на първо място е шумът, който вдигат т.нар. частни зари. Фойерверките в градовете причиняват сериозен стрес и безпокойство на хората, особено на малките деца, както и на животните.

Клуб Z