Празничният ритуал по освещаване на бойните знамена и светини на 6 януари - Богоявление, който Община Шумен организира съвместно с Командването на Шуменския военен гарнизон, тази година няма да се състои заради пандемията от Covid-19. Това съобщиха от общинския пресцентър.

„Забраната за провеждане на организирани празненства на открито и закрито, както и трудността да се осигури необходимата дистанция между участниците правят невъзможно провеждането на общоградско събитие с масово присъствие на военнослужещи, официални лица и граждани“, се казва в съобщението.

Тази година на Богоявление в общината няма да се проведе организирано и ритуалът по хвърлянето на кръста във водата. Според отец Димитър хвърлянето на кръста в ледени води е само част от празника. „По-важно е вярващите да се отбият на този ден в храма, да запалят свещичка и да се помолят“, каза той.

Празникът в шуменските храмове „Свето Възнесение Господне“ и "Св. Три Светители“ ще бъде отбелязан с Божествена света литургия.

„Утре на Богоявление празникът ще започне в 7,30 ч. с Утреня и св. Златоустова литургия. Осигурили сме за вярващите светена вода, която могат да си занесат вкъщи след Богоявленския водосвет“, каза архиерейският наместник отец Димитър, който ще възглави Богослужението в храма „Свето Възнесение Господне“. Той допълни, че през целия ден, както и през следващите дни желаещите могат да запалят свещ в храмовете, да се помолят и да си вземат светена вода.

Отец Димитър призова за стриктно спазване на епидемиологични изисквания, като напомни, че поставянето на предпазни маски в храма е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг.

ШУМ.БГ