Осъзнавам в каква ситуация се намираме в момента. Всеки кмет или политик се опитва да извлече най-много ползи за себе си. Но такава пандемия се случва един път на 100 години, всеки решава сам с какво да остане в историята. Нелепо е, не е време за правене на политика, най-важното е да преведем българският народ през тази криза и да запазим живота на българските граждани.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на БГНЕС какви ще са действията спрямо висши държавници, политици и случаите от последните дни, при които кметове на населени места нарушават закона с неспазване на ограничителните мерки. Последните два случая са от Габрово, където беше организиран новогодишен концерт и мъжкото хоро на Йордановден в Калофер.

Наложена е санкция, всички разписани по закона ще бъдат приложени. Не бих си позволил да коментирам ролята на нито един политик, каза още проф. Костадин Ангелов по повод нарушенията на кметове на Калофер, Габрово и др.

Тази сутрин е имало и среща с кмета на Перник по повод организирането на фестивала Сурва в града. Доц. Ангел Кунчев съобщи, че кукерският фестивал ще бъде отменен, но ще има малки празненства в отделните села.

7913 са ваксинираните до момента, далеч сме от масовата ваксинация

Към момента нямаме информация за странични явления след поставяне на ваксината, каза председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

От своя страна здравният министър уточни, че точният брой на ваксинираните към този момента е 7913. 55,39% са ваксините лекарите, 20,4% са професионалистите по здравни грижи, 15,31% – помощен перосонал и други.

Все още сме далеч от масовата ваксинация, подчерта проф. Костадин Ангелов.

По повод одобрената вчера втора ваксина, тази на “Модерна”, Ангелов съобщи, че 2000 дози от нея ще дойдат на 11 януари.

България е на 24 място по заболеваемост от COVID-19 в Европейския съюз и на 5 място на Балканите. По смъртност сме на 3 място в ЕС.

Кърджали, Разград и Габрово са трите области, които с най-ниска заболеваемост. С най-висока са Русе, Варна и Враца.

Здравният министър коментира, че се отита изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки.

1002 са новите случаи на заразени с COVID-19 за последното денонощие, което представлява 9,9%. Излекуваните са два пъти повече, каза още Ангелов. На седмична база прави впечатлението, че броят на излекуваните като трайна тенденция е два пъти по-голяма.

Заетостта на болничните легла в страната с неусложнени пациенти е 32%, а 47% е заетостта с пациенти с усложнено състояние.

Медици с положителни тестове към момента са 2833, от които в лечебни заведения са 117, а в интензивни структури има общо 7 медици – 3 лекари, 3 сестри и 1 санитар. /БГНЕС