Дюнерджийница в Москва бе принудена да затвори само ден след като бе открита заради масово недоволство от това, че е брандирана със сталинска тематика, предаде Ройтерс.

Заведението "Сталин дюнер" има на входа си табела с лика на пораждащия полемики комунистически лидер. Вътре мъж, облечен в униформа на службата за сигурност от сталинската епоха (НКВД - бел. ред.), сервира сандвичи с имената на съветски лидери.

"Отворихме онзи ден и обслужихме около 200 клиенти", каза собственикът на заведението Станислав Волтман в интервю за Ройтерс.

Той заяви, че полицията го е принудила да премахне табелата със Сталин, а след това "огромният натиск" на местните власти го е принудил да затвори напълно.

Брандингът стана обект на горещи дебати в социалните мрежи и някои потребители го заклеймиха като проява на лош вкус.

    Управлението на Йосиф Сталин е белязано от масови репресии, трудови лагери и глад. Близо 700 000 души са екзекутирани по време на Голямата чистка от 1936-38 г. Мнозина обаче от бившия Съветски съюз гледат на него като на лидера, победил нацистка Германия във Втората световна война.

    "Очаквах да има известни вълнения в социалните мрежи", каза Волтман. "Но не очаквах всички телевизии, репортери и блогъри да се изсипят тук и да се редят на опашка, сякаш пред мавзолея на Ленин", добави той.

Дир.бг