Според лидера на ПП "Алтернатива за българско възраждане" /АБВ/ Румен Петков приемливите дати за провеждане на парламентарните избори са 15-16 май. Петков каза това по време на среща при президента Румен Радев във връзка с предстоящите избори.

Държавният глава се среща с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Лидерът на АБВ смята, че трябва да има прецизиране на понятието "удължен изборен ден". Той предлага стартиране на изборния процес на 15 май в седем сутринта, прекратяване в 19.00 часа, подновяване на другата сутрин в седем и окончателно приключване на изборния процес на обяд, което ще даде възможност избирателните комисии да приключат работа в светлата част на деня и да не са преуморени.

Датите 15 и 16 май ще създадат предпоставки за по-малко хаос в изборния процес, допълни той, цитиран от БТА.
 

Според президента Румен Радев трябва да е ясно как ще бъдат запазени гласовете на хората, ако изборите се проведат в две дати.

Изцяло споделяме притеснението ви, че изборите ще бъдат в особена среда заради пандемията, се обърна Петков към президента Радев и допълни, че от партията имат и притеснения, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да ги направят традиционни, с купуването на гласове, корпоративния вот. Той допълни, че основната грижа трябва да е за здравето на хората, на участниците в изборния процес.

Президентът Румен Радев заяви, че целта на тези консултации е да се мобилизират институциите, граждански организации, партии да намерят решения за доверие в изборния процес, което да доведе до по-висока избирателна активност и легитимен парламент. По думите на държавния глава не трябва да се допуска зад паравана на здравните мерки да има по-широка възможност за манипулация на изборния процес.

До момента има консенсус, че трябва да има законови промени, които да гарантират правото на глас на българите под карантина и изолация, ясно разписан здравен протокол, допълни той.

Днес.бг