Цветана Пиронкова спечели мача си от първия кръг в квалификациите на Australian Open. Българката се справи с Киока Окамура от Япония след 6:0, 6:1. Срещата с 238-ата в света продължи един час и девет минути.

Квалификациите при дамите се провеждат в Дубай, като тези при мъжете са в Доха, Катар. Същинският турнир беше отложен с няколко седмици и ще се проведе между 8 и 21 февруари.

Пиронкова показа по-добра игра, въпреки че имаше проблеми с подаването. Тя вкара само 36% първи сервис, но беше безпогрешна при разиграванията след него. Окамура не беше на нивото на Пиронкова и не успя да вземе нито един гейм в сета.

Втората част предложи по-оспорвана игра, но японката взе само един гейм.

В следващия кръг Пиронкова ще се срещне с Юлия Грабер (№227) или На-Лае Хан (№204). Евентуално в трети кръг българката може да се изправи срещу рускинята Маргарита Гаспарян (№125).

През 2020 г. Пиронкова записа много силен сезон при завръщането си на корта. Тя стигна до четвъртфинал на US Open и трети кръг на "Ролан Гарос", а в края на декември беше избрана за Спортист №1 на България.

Успех в първия кръг записа и друга от българките, Изабела Шиниковаа. Тя победи 107-ата в света Осеан Доден от Франция със 7:5, 6:2. В следващия кръг тя ще се изправи срещу Жиа-Жинг Лу от Китай, надиграла Йована Йович.

Другите две българки в квалификаците, Виктория Томова и Елица Костова, стартират по-късно.

Дневник