Бившият временен президент Садир Жапаров печели на първия тур предсрочните президентски избори в Киргизстан със 79,25 на сто от гласовете след преброяване на 96,65, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от ТАСС и БТА.

Основният му съперник Адхан Мадумаров е втори с по-малко от 7 процента от гласовете. Избирателната активност за президентския вот е била 39.12 процента.

На проведения едновременно референдум 81.1 процента от гласувалите са се произнесли за президентско управление в Киргизстан.

Победителят на президентските избори Садир Жапаров обеща да изведе Киргизстан от кризата за 2-3 години. Той се обяви за съставяне на нова структура на правителството и заяви, че до 1 юни в републиката трябва да приключат всички политически реформи.

От затворник до президент

52-годишният Жапаров излежаваше в затвора присъда за взимане на заложници, но през октомври беше освободен от своите поддръжници по време на поредната политическа криза в централноазиатската страна, отбелязва АФП. Бившата съветска република се слави със своя плурализъм, но е смятана и за най-нестабилната в региона.

Противниците на Садир Жапаров се опасяват, че неговата победа може да доведе до авторитарна власт по подобие на Казахстан и Узбекистан, особено след подкрепата за президентското управление на днешния референдум.

Всички обещават развитие на връзките с Русия

До днешния вот се стигна след масови протести и размирици, организирани от опозицията след изборите за парламент, състояли се на 4 октомври. ЦИК обяви тези избори за недействителни. А президентът Сооронбай Жеенбеков обяви, че напуска поста си, защото не искал да остане в историята като президент, пролял кръвта на собствените си граждани, припомня ТАСС.

Депутатите избраха тогава ново правителство начело с представителя на опозицията Садир Жапаров, след което бе насрочен президентският вот. Дотогава длъжността трябваше да се изпълнява от председателя на парламента Канат Исаев, но той се отказа и подаде оставка и така президентските пълномощия се озоваха в ръцете на премиера Жапаров. Заради участие в изборите обаче на 14 ноември Жапаров се отказа от президентските пълномощия и длъжността бе временно поета от новия председател на парламента Талант Мамитов.

На изборите днес се явиха 17 кандидати, практически всички, в това число и Жапаров, ориентирани към развитие на отношенията на страната с Русия и укрепване на нейната евразийска интеграция.

Дневник