Грузинският милиардер Бидзина Иванишвили, основател и председател на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия", обяви днес, че се оттегля от политиката завинаги, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Взех решение на напусна завинаги партията и да се оттегля напълно от управлението й. Напускам както поста на партиен председател, така и самата партия и се връщам към живота си от времето преди 2011 г." (когато е основана партията), заявява Иванишвили в писмо, публикувано днес на сайта на партия "Грузинска мечта".

Иванишвили смята, че партията и излъчените от нея политици ще се справят и без него със задачите си. Като една от главните причини за оттеглянето си той посочва своята възраст (65 г.).

През 2012 г. партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" в коалиция с други опозиционни сили спечели парламентарните избори, измествайки партията на бившия президент Михаил Саакашвили "Единно национално движение".

Окончателно

Иванишвили стана премиер на Грузия, но през 2013 г. подаде оставка и временно излезе от политиката. През 2018 г. се върна в партията и беше избран за председател на "Грузинска мечта", припомня ТАСС.

Иванишвили, който живее в имение недалеч от столицата Тбилиси, отхвърля обвиненията, че изборите през октомври са фалшифицирани. Те обаче предизвикаха масови улични протести и невиждани от години безредици. Опозицията опита да се обедини срещу него на вота, тъй като го обвинява, че продължава да ръководи страната задкулисно седем години след като спря да е премиер (той бе такъв в периода 2012-2013 г.). Този ход не бе достатъчен, за да се предотврати победата на "Грузинска мечта" с 48% от вота.

Според "Форбс" богатството му възлиза на 4.8 млрд. долара. По-голямата част от него е натрупана в Русия през 90-те години на миналия век. Той отхвърля обвиненията, че е близък с Кремъл - чувствителна тема в страната.

Дневник