Дипломат ветеран, заемал постове по целия свят  в американските администрации от Роналд Рейгън до Барак Обама е на път да оглави Централното разузнавателно управление, предаде Си Ен Ен.

Според кабелния телевизионен канал избраният за президент Джо Байдън ще номинира Уилям Бърнс за този пост. Бърнс е бивш заместник-държавен секретар с 33-годишен стаж.

“Американският народ ще спи спокойно с него като директор на ЦРУ”, казва Байдън в изявление, цитирано от телевизията.

Тя отбелязва, че ако бъде утвърден на поста, Бърнс ще бъде първият в историята директор на разузнавателната централа, който идва от Държавния департамент - външното министерство на САЩ.

Байдън избира Бърнс заради способността му да възстанови доверието в американското разузнаване след мандата на Доналд Тръмп и заради дълбокото му познаване на Русия, посочва Си Ен Ен.

Бърнс е сред острите критици на външната политика на Тръмп, той има богат опит в близкоизточните мирни преговори и в постигането на ядрената сделка с Иран по време на администрацията на Обама.

Освен това Бърнс има продължително работно сътрудничество с Аврил Хейнс, която Байдън номинира за директорка на националното разузнаване. Тя ще представлява американската разузнавателна общност (17 агенции) в кабинета.

ClubZ