Част от аптеките в Англия ще започнат да поставят ваксини срещу коронавирус. Това става в момент, когато смъртността в Обединеното кралство сред заразените надхвърли 100 хил. души. Само вчера жертвите са 1564.

Тази възможност ще е в сила от днес. Целта е да се ускори ваксинирането така, че приоритетните групи (обитатели и персонал на домове за възрастни, здравни работници на първа линия, хора над 70 г. и уязвими заради здравословното си състояние) да са напълно имунизирани до средата на февруари.

Поне 200 аптеки ще започнат да предлагат услугата в следващите две седмици, но според фармацевти мрежата на обектите, където ще е възможно ваксинирането, трябва да се разшири отвъд най-големите аптеки, за да даде резултат тази промяна.

В много британски медии се чуват критични гласове срещу политиките на британското правителство, което не успя да овладее скока на заразените. Новата криза частично се свързва с мутиралия щам, разпространил се и в други европейски държави и тежко засегнал Германия.

Ваксинирането обаче върви значително по-добре от това в редица държави в Европейския съюз - първата си доза са получили най-малко 2.6 млн. души до момента.

Дневник