Трима рецидивисти влязоха в дома и пребиха от бой 92-годишна жена и 63-годишен мъж в шуменското село Велино. Апашите си тръгнаха с 20 лева, но бяха задържани няколко часа по-късно.

За случая пресконференция в селото дадоха окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева и и директорът на ОД на МВР-Шумен Ялчън Расим.

Нападението станало в нощта срещу 13-ти януари. Около 3,45 часа трима мъже разбили вратата на къщата на баба Ангелинка на ул. "Иван Вазов" и нахълтали вътре. Събудили спящата жена, както и 62-годишния Величко Илиев, който е съсед, но се грижел за неподвижната жена по социална програма.

Апашите поискали пари. Когато възрастните хора им казали, че нямат, започнали да ги бият. Налагали ги жестоко в продължение на около 30 минути. Скубали косите на жената, за да им каже къде държи парите си. Тя, както и Величко казали, че нямат пари, освен 20 лева.

След като разбрали, че няма да открият голяма сума, нападателите си тръгнали.

Величко подал сигнал в полицията, а пострадалите били откарани в болница. Там се оказало, че нямат фрактури.

Няколко часа по-късно в дома му бил задържан тарторът на групата, а след това и другите двама. Това са 27-годишен мъж от Нови пазар, 23-годишният му брат,  20-годишен с постоянен адрес в областния град и 44-годишен, също от Шумен. Единият по-късно бил освободен, като станало ясно, че не е участвал в нападението.  Всички са рецидивисти с много присъди.  

„Престъплението е извършено с особена дързост и жестокост. Проведени се множество оперативно-издирвателни и процесуални следствени действия. Първо е открит един от извършителите, задържан е на адреса, на който живее в Шумен. Намерен е ножът, с който е заплашван мъжа. След това са задържани и останалите трима. Всички са криминално проявени лица. Соченият за двигател на грабежа, 27-годишен мъж, е с богато криминално минало, осъждан е 8 пъти. Скоро е излязъл от затвора след присъда от 3 години за грабеж“, обясни днес на брифинг ст. комисар Ялчън Расим. Той изказа благодарности на служителите на РУ – Шумен, които с бързите си и адекватни действия само за 6 часа са задържали извършителите.

Окръжният прокурор Маргарита Георгиева също отчете, че бързото разкриване на престъплението е допринесло доброто взаимодействие между органите на МВР и кмета на селото. Тя обясни, че досъдебното производство се ръководи от Окръжна процедура заради това, че двама от извършителите са действали при условията на опасен рецидив. „Събрани са множество доказателства за извършеното престъпление. На трима от мъжете са повдигнати обвинения за побой, грабеж и влизане с взлом. Задържани са за до 72 часа. Предстои внасяне на искане за задържане за постоянно под стража“, каза Маргарита Георгиева. Тя допълни, че е имало информация за четвърти участник в обира и побоя, но за него не са събрани доказателства, че е извършител на престъпленията.

Според Величко Илиев успял да разпознае единия. Запознал се с него на пазара в Шумен преди около 2 месеца. Престъпникът после идвал няколко пъти в дома му.

След нападението Величко дал насоки на разследващите къде да го търсят.

ШУМ.БГ