Почти сигурно Българският футболен съюз (БФС) няма да организира извънреден Конгрес през 2021 г. за избор на нов президент. Това се разбра след заседание на изпълнителния комитет, продължило около три часа.

Най-важните решения след него са свързани с избора на нов национален селекционер - Ясен Петров, и промените около съдийството - назначен е нов председател на съдийската комисия и е одобрен проектодоговорът за въвеждане на технологията за видеоповторенията (VAR). Темата за извънредния конгрес остана на заден план.

Според вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев е трудно да се организира конгрес в момента заради ограничителните мерки около коронавируса, както и заради факта, че редовният конгрес е през януари 2022 г.

Последният редовно избран президент на футболния съюз Борислав Михайлов подаде оставка след скандалите около мача с Англия през октомври 2019 г. След това на поста временно застана Михаил Касабов, а ръководството продължи работата си със заявката, че ще се свика извънреден конгрес. Изборът на ново ръководство два пъти беше отлаган заради коронавируса.

"Януари месец догодина (2022 г.) е редовният конгрес на БФС, така че трябва да се вземе решение дали има смисъл да има извънреден през лятото. От чисто рационална и финансова гледна точка - ако има конгрес през юни или юли, след това има и период на вписване в регистъра за новото ръководство, който е около два месеца. Не знам дали има ли смисъл да има ново ръководство само за няколко месеца. Конгресът е 700 души в една зала, което е забранено към момента", каза Фурнаджиев.

Часове след скандала около мача с Англия на Националния стадион "Васил Левски" лично министър-председателят Бойко Борисов и министърът на спорта Красен Кралев оказаха натиск в очакване на промяна в БФС. Кралев увери, че държавата няма да работи с това ръководство на футболния съюз. Последва оставката на Михайлов.

Друго важно решение, взето от изпълкома, е поредната смяна на шефа на съдийската комисия. След малко повече от година на поста Костадин Стоичков е заменен от Костадин Гергинов.

"Всички бяхме свидетели на редица съдийски грешки през първия полусезон, които доведоха до повлияване на крайния резултат на определени срещи, а ние считаме това за недопустимо. Затова се взе решение за смяна на ръководството. Мисля, че с избора на господин Гергинов имаме сигурността, че той ще се справи с поставената задача", коментира Фурнаджиев.

Гергинов е бивш международен съдия в периода 1992-1999 г.. Първото си назначение в съдийската комисия получава през 2002 г., когато става секретар, а в периода 2008-2009 е заместник председател на комисията. От 2010 г. е част от листата на съдийските наблюдатели към УЕФА.

Ръководството на футболния съюз обяви и подписване на договор с компанията Hawkeye за въвеждане на системата за видеоповторения (VAR) в Първа лига. Споразумението е на стойност 1.8 милиона евро за целия период, а системата ще бъде налична от пролетта за плейофите в шампионата.

"Направихме нещо добро за българския футбол и за съдиите. Ще намалеят споровете коя грешка е фатална и е решила даден мач и вие по-малко ще пишете за това", коментира собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

Според Домусчиев е нормално сред членовете на изпълнителния комитет да има спорове по важни теми, но уточни, че те се водят за добро.

Дневник