Надуваемата фигура на Доналд Тръмп, изобразяваща го като ядосано бебе с памперс и мобилен телефон в ръка, става част от колекцията на Лондонския музей. Това съобщи днес пред агенция Ройтерс.

Шестметровият хелиев балон беше пуснат за първи път в лондонското небе през 2018 г. в знак на протест срещу посещението на командващия Белия дом в Обединеното кралство. Тогава чрез краудфъндинг се събраха около 21 хиляди долара, за да може "бебето Тръмп" да прелети над други места като Франция, Аржентина, Ирландия и Дания.

Фигурата е създадена от английската компания Imagine Inflatables и е проектирана от художника Мат Бонър и освен в Европа, се е появявала дори в няколко американски градове в знак на протест срещу политиката на ръководителя на Белия дом.

Ройтерс отбелязва, че след загубата на Тръмп на президентските избори в САЩ миналия ноември, е отправено предложение до ръководството на музея да закупи протестния експонат.

"Добавяйки оранжевото бебе в нашата колекция, ние отразяваме настроението, което преобладаваше в нашия град в деня на посещението на Тръмп, и така улавяме специален момент на гражданска съпротива", споделя директорката на музея Шарън Амент.

Надуваемата фигура на Тръмп може да добави към "протестната колекция" на музея, която също съдържа предмети, които изобразяват движението на суфражисти и природозащитници, каза тя.

"От суфражетките в началото на 20-ти век до неотдавнашните протести в подкрепа на свободата на словото и "Black Lives Matters ", британската столица винаги е била мястото, където да изразите свободно мнението си", каза Амент.

Създателите на фигурата-балон от своя страна изразиха надежда, че експонатът ще напомня за борбата срещу "политиката на омразата". Попълването на колекцията на Музея в Лондон съвпадна с напускането на Тръмп на Белия дом в резултат на загубата му на президентските избори на 3 ноември 2020 г.

Дибг