Заради опасността от разпространение на британския вариант на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19), щабът за коронавируса и премиерът Бойко Борисов отлагат решението за разхлабване на ограниченията. Това стана известно на традиционния за четвъртък брифинг за ситуацията с епидемията в страната, въпреки че през последните дни от правителството и здравните власти бяха направени редица анонси за облекчаване на мерките след началото на февруари.

На пресконференцията бе казано, че единствено някои от класовете на големите ученици (от 5 до 12 клас) ще се върнат присъствено в клас, но по-график, така че част от тях да се обучават присъствено, а други онлайн.

Какво се промени

През последните седмици щабът за коронавируса и здравните власти акцентират върху добрите тенденции в страната заради въведените мерки - в броя на новите заразени, настанени в болници и излекувани. Но още на 14 януари председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че "трябва да бъдем много внимателни" в разхлабването на мерките.

Днес Мутафийски представи данни, според които актуалната картината на епидемията в страната не е така положителна, както преди началото на най-големия пик (и предизвиканата от него криза в здравната система) през октомври. Председателят на щаба за коронавируса каза, че към 1 октомври заразени с коронавирус са били 35 души на 100 хил. население в период от две седмици назад. На 23 ноември данните показват, че заразените вече са 667 души на 100 хил. население.

На 27 ноември от 23.30 часа влязоха в сила по-строги ограничения заради разпространението на заразата. Вследствие на това към 21 януари данните, цитирани от Мутафчийски, показват, че новите заразени за двуседмичен период са 108 души на 100 хил. население.

    Изходното ниво от 1 октомври е три пъти по-ниско отколкото сегашното ниво.

ген.-май. проф. Венцислав Мутафчийски, председател на щаба за коронавируса

Мутафчийски цитира данни и по отношение на смъртните случаи на заразени с коронавирус: към 1 октомври смъртността е била 1.2 души на 100 хил. население за двуседмичен период, а актуалната е 10.2 души на 100 хил. население за 14 дни.

"Това, което се случва в Европа, никак не е оптимистично", обяви пък главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев. Той докладва, че е участвал в онлайн заседание на европейско ниво, на което държавите-членки са изразили притеснения заради ситуацията с коронавируса във Великобритания, Ирландия и Нидерландия. Тя се дължи на малка мутация на SARS-CoV-2, заради която вирусът се разпространява по-лесно, но поне не води до по-тежко протичане на заболяването.

    Той се разпространява много по-бързо заради високата концентрация в носоглътката на хората – между 10 и 100 пъти по-голяма. Което значи, че и заразността е в пъти по-голяма. Сега в България 10 души заразяват между 5 и 6 души и затова имаме намаляващ темп. Във Великобритания 10 души заразяват 27 души.

оц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса


Кунчев обяви, че "това предстои да се случи в Европа", но не се ангажира с прогноза кога ще достигне до България. До края на януари в България е забранено да влизат хора от Великобритания и Северна Ирландия, като изключение се допуска за българските граждани. Тези, които влизат в страната по сухоземните граници, подлежат на десетдневна карантина, а тези, които пристигат със самолет, биват тествани с бърз антигенен тест. При отрицателен резултат, карантината е 10 дни, а при положителен - 14 дни.

Има ли го британският вариант в България

Още преди седмица в отговор на въпрос на "Дневник" доц. Ангел Кунчев обяви, че на някои проби на заразени с коронавирус се прави т. нар. секвениране - детайлно изследване на генетичните особености на вируса, за да се установи, дали британският вариант на SARS-CoV-2 се разпространява в България.

Днес той повтори, че резултатите от това изследване се очакват до края на януари, като са подадени за проверка сто проби. Но отсега можело да се очаква, че британската мутация вече е внесена в страната.

    Горе-долу може да се предрече – да, този вариант няма как да не е влязъл в България. Той е и в Гърция, той е и в Румъния, макар и като много малък дял, под 1%

доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса

"Все още нямаме доказателства за разпространението, има заподозрени такива случаи, но много бързо този вариант измества класическия вариант, което може да доведе до пренапрягане на здравната система", добави ген. Венцислав Мутафчийски.

И проф. Асен Балтов, директор на болница "Пирогов", обяви, че в лечебното заведение подозират, че британският вариант вече се разпространява в България. "Ние дадохме първите четири проби за секвенции още в края на ноември от българи, пребиваващи във Великобритания, завърнали се в България", обяви Балтов, като по думите му дори повече от месец по-късно резултатите от детайлното изследване все още не са известни.

Кои мерки ще бъдат разхлабени

Изненадващо на брифинга за ситуацията с коронавируса дойде премиерът Бойко Борисов. От лятото насам той е идвал само веднъж, но за да се противопостави с изявление на президента Румен Радев и с думи да се разграничи от депутата от ДПС Делян Пеевски, без да отговаря на допълнителни въпроси.

"Водихме диалог под формата на спор между социалния, икономическия, образователния министър, вицепремиерите и двата щаба", обяви Борисов и заключи, че заради британската мутация на SARS-CoV-2 след 31 януари "компромис може да направим само с образованието". Той посочи, че след края на месеца учениците от 5 до 12 клас "ще се въртят" по определен начин. Борисов не посочи, дали определени класове ще се връщат на присъствено обучение (като най-приоритетни преди дни бяха посочени 7, 8 и 12 клас) или всички по-големи ученици.

Премиерът днес не бе категоричен, дали и кога посещенията в заведения ще бъдат разрешени, а браншова организация обяви протест под надслов "Марш към свободата". През последните дни в разговори с министри браншът бе поискал да отвори на 1 февруари, а властите това да сатне на 18 февруари, без нощните заведения.

Борисов обяви пък, че от 30 хил. фирми в развлекателния бранш, за подпомагане са подали заявления за подпомагане са подали 6 хил. "Защо, оставям на вас да прецените", заяви премиерът, но на последващ етап в разсъжденията си заключи, че повечето работят в сивия сектор. По думите му, дори и представители на браншовите организации изпълнят заканата си и отворят на 1 февруари, то зависи от хората да не ги посещават.

Все пак Бойко Борисов каза, че "до 31 януари наблюдаваме ситуацията" и изрази опасение, че, ако ограниченията в България продължат и след края на месеца, за компенсации на засегнатите хора и браншове трябва да бъдат търсени 100 млн. лв. помощ от Европейския съюз.


Дневник