Със споразумение с прокуратурата получиха условни наказания трима от обвиняемите по делото за вноса и преработката на опасни отпадъци, известно още като делото срещу собствениците на холдинга "Монбат" братя Бобокови.

В присъствието на трима прокурори тримата обвиняеми се признаха за виновни пред Специализирания наказателен съд, че са били част от "организирана престъпна група (ОПГ) извършвала престъпления срещу околната среда", и съдът утвърди споразумението. Така бившият шеф на регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов получи година и половина условно наказание, бизнесменът Айгюл Еминов - 2 години, и бившият директор на "Монбат рисайклинг" Васил Богданов - 1 година. Богданов (бивш служител на Бобокови), е и основен свидетел на обвинението. Изпитателният срок и за тримата е три години.

В отговор на журналистически въпроси прокурор Генка Брезашка обясни, че споразумението е сключено по инициатива на обвиняемите и че то не обременява останалите обвиняеми. Тримата обаче ще бъдат разпитвани като свидетели по продължаващото дело срещу останалите. Признаването на вината от тримата потвърждава тезата на обвинението за наличието на организирана престъпна група, подчерта прокурор Брезашка. Този й коментар подсказва, че вероятно прокуратурата ще ползва по-нататък в процеса по същество днешните признания на призналите вината си.

Споразумелите се с прокуратурата отказаха коментар.

Споразуменията са честа практика, обичайно се потвърждават от съда и носят на обвиняемите по-леки присъди. Например по това дело предвидените наказания според НК са от 3 до 10 години за членове на ОПГ и от 3 до 15 за ръководещите групата

Разследването е приключило, предстои внасяне на обвинителен акт срещу останалите шестима обвиняеми, сред тях Пламен и Атанас Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, плевенският бизнесмен Николай Миховски. Според прокуратурата те са част ОПГ-то, което имало двама ръководители - Атанас Бобоков и Красимир Живков, информира прокурор Брезашка. Те прекараха и най-дълго в ареста.

Според обвинението опасни отпадъци от рециклираните акумулатори от заводите на "Монбат" на Бобокови са оставали в България и не са били обезвреждани.

Делото бе образувано след мащабна акция на прокуратурата, ДАНС и антикорупционната комисия на 28 май м.г., при която бяха извършени арести и претърсвания в десетки селища в страната.

Дневник